Kuka Jutta?

Jutta Karihtala / Muotoilija, AMK / Sisustussuunnittelija
Sisustusuunnittelu Turku

Moi, kiva että tulit vierailemaan sivuilleni. Ajattelin kertoa sinulle pari sanaa itsestäni. Olen opiskellut alunperin kaupallista alaa ja työskennellyt ennen yrittäjyyttä asiantuntijatehtävissä rahoitusalalla lähes kymmenen vuoden ajan. Luovan alan työt ovat kuitenkin vetäneet minua puoleensa aina. Tästä syystä päätin lähteä opiskelemaan alaa tarkemmin vuonna 2014 Turun ammattikorkeakoulun muotoilun koulutusohjelmaan, josta valmistuin vuonna 2017.

Yrittäjyys on ollut osa arkeani vuodesta jo lähes kymmenen vuoden ajan, ja teinkin ensimmäiset vuodet suunnittelutöitä sivutoimisesti palkkatyön ohella. Ideacircus on ollut päätoiminen työni syksystä 2016 alkaen, enkä ole katunut päätöstä tälle alalle heittäytymisestä päivääkään. Uskon kuitenkin, että kaupallinen koulutus- ja kokemustausta, sekä esimerkiksi budjetoinnin merkityksen ymmärtäminen tuo myös nykyisille asiakkailleni suunnittelupuolelle tärkeää lisäarvoa.

Olen luonteeltani `kädet saveen` -tyyppiä ja kanssani työskentely on monien asiakkaiden kertoman mukaan mutkatonta ja helppoa. Asun perheeni kanssa satavuotiaassa hirsitalossa Littoisissa ja vanhojen talojen tunnelma koskettaakin minua erityisen paljon myös suunnitteluprojekteissa. Vaikka oma sisustustyylini onkin kodikas ja murretuin sävyin kerrostettu, innostun helposti myös selkeälinjaisesta ja modernista arkkitehtuurista.

Haluan luoda jokaisen asiakkaan helposti lähestyttävän, lempeän ja positiivisen ilmapiirin, jotta yhteistyö olisi mahdollisimman sujuvaa ja luonnollista. Tämä on myös yksi yleisimmistä palautteista, joita kuulen asiakkailtani jälkikäteen. Näitä palautteita pidän tärkeimpänä mittarina työssä onnistumisessa.

Millainen olen suunnittelijana?

Sisustussuunnittelun kulmakivet. Seuraan aktiivisesti asumisen ilmiöitä sekä sisustustrendejä, vaikkakin ajattelen niiden olevan vain yksi osa kokonaisvaltaista tilasuunnittelua. Innostun eri aikakausien ominaisista piirteistä ja pyrin aina löytämään pohjan suunnittelulle kodin omasta tunnelmasta, sen omaa henkeä kunnioittaen. Suunnittelussa kädenjälkeäni kuvaa parhaiten pehmeys, lämminhenkisyys ja kestävien ratkaisujen yhdistäminen. Kestävyys tarkoittaa itselleni paitsi ajatonta muotoilua, myös materiaalien kaunista ikääntymistä ja niiden pitkäikäisyyttä.

Tilasuunnittelussa inspiroidun värien ja yksityiskohtien harmoniasta, sekä uuden ja vanhan yhdistämisestä. Kerroksellisuus ja tarinat ovat mielestäni kodin sielu. En suunnittele koteja, jotka ovat vain kauniita kuvissa, sillä mielestäni onnistunut lopputulos syntyy vain silloin kun tilat ja ratkaisut toimivat arjessa ja kestävät aikaa myös tulevaisuuteen.

Palvelumuotoilu ja konseptien luominen. Teen yhteistyötä myös useiden yritysten kanssa aina pienistä graafisista töistä kokonaisten konseptien luomiseen tai niiden uudistamiseen. Yritysilmeen ja identiteetin luomisessa tärkeintä on minusta tuntea yrityksen arvot ja ensisijainen kohderyhmä. Olen nopea hahmottamaan kokonaisuuksia ja kaupallisen taustan vuoksi myös liiketoiminnan tavoitteet ja merkitys ovat minulle selkeitä. Brändi ei ole koskaan vain yksittäinen logo tai värimaailma. Eheä yrityskuva muodostuu monen asian summasta: palvelupolusta, viestinnästä, tunnelmasta, tyylistä, asiakkaista, mutta tottakai myös siitä visuaalisesta ilmeestä. 

Sosiaalisen median tuntemus, laaja-alainen sisällöntuotannon kokemus ja erilaiset graafisen puolen yhteistyöprojektit eri toimijoiden kanssa on muovannut minusta vuosien varrella luovan alan monipuolisen ammattilaisen, joka suhtautuu työhön ja asiakkaisiin suurella kunnioituksella.